Friday, 4 September 2015

Siapa Bakal Menteri Besar Pahang?

Siapa bakal ganti Menteri Besar Pahang seandainya Dato Seri Diraja Adnan Yaakob tidak lagi menjadi Menteri Besar Pahang?

Calon yang dilihat berpotensi untuk meneruskan kesinambungan politik Umno di Pahang tertumpu kepada dua individu yang memenuhi kritieria.
Dato Shakar dari Dun Lancang dan Dato Shaharudin dari Dun Dong.

Agak senior dalam kalangan exco Pahang dan berpengalaman kedua dua mereka dilihat seimbang.Namun untuk memastikan keseimbangan maka Umno juga harus memikir calon calon muka baru.

Pemuda Pahang tidak kurang hebat dengan calon yang ada.Ini adalah proses me'remaja'kan Umno sebagaiman diminta oleh Presiden Umno.Gabungan baru dan lama pastinya membangkitkan aura yang baik untuk Pahang dimasa akan datang.

Kerjasama erat antara 'muda' dan 'lama' dijangka akan mengukuhkan kedudukan Pahang sebagai kubu kuat Umno selain dari Johor.Pastinya Badan Perhubungan Pahang memantau kebolehan generasi politik muda untuk diketengahkan.

Apa yang pasti calon yang akan bertanding dalam pilihanraya akan datang perlu datang dari carta "winable candidate".Menggugurkan yang lama tidak bermaksud mereka tidak bagus cuma apabila perubahan perlu dibuat maka ianya pasti bertepatan dengan keadaan semasa negeri.

Dato Seri Adnan pastinya memerhati dengan sebaiknya sebelum menyenarai pendek calon calon yang berkemampuan dalam memastikan Pahang tidak dirampas oleh pembangkang.

Apa yang penting ialah setiap yang terpilih mewakili Dun hendaklah berkerja keras dalam mengekalkan majoriti Umno dan tidak lupa akan tanggungjawap kepada pengundi.Hargailah pengundi bukan hanya dimasa pilihanraya.

No comments:

Post a Comment