Sunday, 14 August 2016

Pemuda Perlu Jadi Barisan Hadapan Pertahankan Institusi Umno Dan Presiden Dari Serangan Pembangkang - Ketua Bahagian Cameron Highlands


'ARMADA 14' PERGERAKAN PEMUDA CAMERON HIGHLANDS AKAN TERUS PERTAHAN INSTITUSI UNMO DAN PRESIDEN

Suara akar umbi ahli Umno tidak pernah diketepikan saban tahun bagi mencari kaedah yang terbaik untuk berkhidmat dengan cemerlang kepada rakyat. Secara tradisi lazim, semua persidangan dimulakan dengan mesyuarat cawangan dan kemudiannya dibawa ke Bahagian. Setiap sayap Umno yang SETIA kepada kepimpinan akan mengadakan Persidangan ini apabila mendapat tarikh yang sesuai dari Umno Pusat.

Pemuda Umno yang menjadi sayap hadapan untuk Umno akan bersidang setiap kali menerima arahan berbuat demikian. Bagi Pemuda Umno Bahagian Cameron Highlands, tarikh 14 Ogos 2016 telah di pilih untuk mengadakan Persidangan Pemuda Umno Bahagian Cameron Highlands.

Dirasmikan oleh Ketua Umno Bahagian Cameron Highlands Dato Sri Hj Wan Rosdy Wan Ismail, persidangan dimulakan dengan doa agar segalanya berjalan lancar. Ucapan aluan daripada Ketua Pemuda Bahagian, beliau mengingatkan perwakilan agar terus memberi sokongan kepada Presiden Umno Dato Sri Hj Mohd Najib Tun Abdul Razak untuk mengemudi Umno menghadapi PRU14. Dengan pelbagai cabaran, Pemuda Cameron yakin kepada kemampuan Najib untuk memenangi hati rakyat dalam pertarungan yang dianggap sebagai ‘PALING SENGIT’.

Menyampaikan segala program yang telah dilakukan Pemuda Cameron selama hampir setahun, KP Cameron mengingatkan kepada perwakilan agar tidak mempersoalkan siapa wakil yang akan diletakkan sebagai calon dalam PRU akan datang, beliau mahu seluruh tenaga Pemuda menumpukan usaha untuk memenangi hati pengundi. Dengan slogan ‘Armada 14’ yang menampilkan semangat Pemuda Umno, KP Cameron turut menyatakan ‘Armada 14’ adalah aspirasi kesiapsiagaan Pemuda untuk menghadapi segala ancaman dari pihak yang mahu menjatuhkan Umno dan Barisan Nasional
.
Dato Sri Wan Rosdy dalam ucapan perasmiannya mengingatkan perwakilan untuk terus beristiqomah dalam perjuangan Umno dan semangat Umno perlu terus subur dalam jiwa Pemuda untuk terus menjadi sayap hadapan Umno menghadapi pembangkang.

“Syabas dan tahniah kepada perwakilan yang berjaya membuktikan jiwa Umno terus subur dalam jiwa Pemuda, terimakasih juga kepada KP serta ahli jawatankuasa Pemuda yang sudi menjemput saya merasmikan persidangan Pemuda”- Wan Rosdy.

Bagi Wan Rosdy, tumpuan beliau kali ini untuk menghadapi PRU14 ialah isu setempat yang perlu diselesaikan. Turut mengimbau kejayaan BN dalam PRU13 dengan majoriti yang meningkat, beliau mahu peningkatan sokongan terhadap calon ditumpukan di peringakta DUN dan Parlimen.
Penurunan sokongan kepada wakil Parlimen di PRU13 lepas dianggap sebagai sesuatu yang serius dan Wan Rosdy mengingatkan bahawa kemenangan yang di perolehi oleh wakil Parlimen dari MIC datangnya dari sokongan kuat Umno Bahagian Cameron Highlands dan inilah semangat setiakawan Umno terhadap komponen BN.

Semangat inilah yang sentiasa diamalkan oleh Umno Cameron Highlands demi kemenangan BN agar Parlimen Cameron tidak terlepas kepada pembangkang dalam PRU14 dan ini sesuatu yang perlu di hormati oleh wakil komponen yang akan bertanding kelak. Perjuangan yang masih jauh juga menjadi satu ingatan kepada seluruh perwakilan agar menginsafi mengenai perjuangan Umno dalam membela Bangsa,Agama dan Negara.

Ketua Umno Bahagian Cameron Highlands turut menegur segelintir dari perwakilan yang memegang jawatan dalam Umno agar terus komited untuk menjayakan agenda Umno dan bukan hanya mengejar jawatan dalam parti.

“Terus menyokong kepimpinan Umno dan bukannya menjatuhkan Umno bila kecewa apabila kalah dalam pemilihan,raikan perbezaan pandangan tanpa menjejaskan parti kerana perjuangan dalam parti bukan untuk diri sendiri tetapi untuk Bangsa,Agama dan Negara”-Wan Rosdy

Sidang perwakilan Pemuda Umno Cameron Highlands yang bermula selepas perasmian mencapai beberapa kesepakatan dalam meneruskan agenda memperkasakan Umno dalam menghadapi PRU14 selari dengan aspirasi ‘Armada 14’ yang diilhamkan untuk Pemuda Umno Pahang.

Antara usul Pemuda Cameron Highlands yang dikemukakan dalam persidangan kali ini

-tegas menolak calon ‘kitar semula’ dari mewakili Parlimen Cameron Highlands atas sebab pernah mengeluarkan kenyataan orang Melayu dan Bumiputera boleh dibeli dengan wang ringgit. Kenyataan bekas ahli Parlimen ini dilihat sebagai tidak menghormati Hak Ketuanan Melayu seperti termaktub dalam Perlembagaan Negara kerana menghina kaum Melayu serta Bumiputera.

Ahmad Fansuri dari cawangan Sungai Jelapin mengajak perwakilan mengimbau kembali sejarah Umno sejak penubuhan parti keramat Melayu serta perjuangan untuk Melayu. Menyentuh mengenai organisasi dan pemimpin, beliau mengingatakan kepada perwakilan sepanjang usai PRU13, hampir tiada program Pemuda Umno Cameron dijalankan oleh Ketua Pemuda Cameron Highlands.

 Walau KP Cameron pernah ‘bergurau’ kepada perwakilan supaya ‘membaling’ kerusi kearahnya jika tiada perubahan dilakukannya, Fansuri mengingatkan sebagai sayap yang bertunjangkan ciri Melayu, tidak akan berbuat demikian kerana menghormati kedudukan KP serta menjaga santun Pemuda Umno.
Cadangan dari wakil Sg Jelapin itu turut mahu Pemuda serta Umno Bahagian Cameron sendiri menghargai jasa orang lama dalam perjuangan tidak dilupakan dan sentiasa mendampingi golongan veteran kerana banyak pengalaman yang boleh di timba daripada mereka.

 Fansuri turut menyatakan kekesalan apabila sebuah syarikat perlombongan emas yang beroperasi di Sg Koyan telah membuang pekerja tempatan yang merupakan anak tempatan dan mengambil pekerja asing sebagai ganti. Beliau mahu Pemuda Umno selaku pejuang Melayu serta rakyat memandang serius perkara tersebut.

Mohamad Haidir dari Cawangan Sg Koyan 1 pula bertanya mengenai setiap permasalahan yang dikemukakan kepada Pemuda serta Umno Bahagian yang seperti tidak dipedulikan oleh pucuk pimpinan Bahagian Cameron Highlands. Turut meminta penjelasan mengenai penolakan calon ‘kitar semula’ yang dibangkitkan dalam usul Pergerakan Pemuda Umno Cameron Highlands.

 Beliau turut meminta penjelasan lebih lanjut untuk keseluruhan Pemuda memahami mengapa usul tersebut dicadangkan. Ini adalah kerana calon yang telah menggantikan Dato Sri G Palanivel perlu menunjukkan prestasi yang lebih baik dari bekas ahli Parlimen sebelumnya dan memeberi keyakinan kepada pengundi untuk terus memberikan sokongan kepada BN.


Namun demikian perlu juga diingatkan proses memilih calon yang berwibawa untuk mewakili BN ke Parlimen Cameron Highlands merupakan satu keputusan yang berisiko kepada kerusi BN di Pahang. Komponen perlu mengemukakan seorang calon yang mampu mengembalikan kepercayaan rakyat kepada BN setelah pelbagai isu melanda dan mengocak keyakinan pengundi. Pelbagai sudut politik serta pandangan rakyat perlu diambil kira sebelum apa apa keputusan dilakukan dan ini bagi menjamin kemenangan BN dapat dikekalkan. Pemuda Cameron Highlands menyatakan keyakinan dengan kekuatan Umno dan BN untuk memenangi PRU14 akan terus menyokong kepimpinan serta Presiden Umno.

No comments:

Post a Comment