Friday, 1 January 2016

GST..Telco Engkar Berdepan Tindakan.


Kuala Lumpur
1 Januari 2016

Telco Engkar Berdepan Tindakan Tegas.

Tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang gagal melaksanakan rebat Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada pengguna perkhidmatan prabayar telefon mudah alih yang bermula hari ini.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari berkata syarikat telekomunikasi yang didapati ingkar arahan itu dan gagal mematuhi Panduan Peraturan Berhubung Pendaftaran Pengguna Akhir bagi Perkhidmatan Selular Awam Prabayar juga akan dikenakan tindakan.

“Bermula hari ini, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) mula membuat pemantauan pelaksanaan rebat prabayar.

“Pengguna warganegara akan membayar RM10 untuk kad prabayar dan bila diaktifkan, mereka akan dapat kredit sebanyak RM9.43 airtime, kemudian sebanyak RM0.57 akan dikreditkan dalam masa 24 jam… ini adalah janji kerajaan dan saya sendiri akan pantau dan lihat perkara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan keperluan makanan kepada 70 mangsa banjir di Hulu Terengganu di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Jailani yang juga Anggota Parlimen Hulu Terengganu, sekali lagi mengingatkan pengguna internet supaya tidak menyebarkan kembali gambar bencana banjir yang berlaku pada tahun lalu di laman sosial terutamanya melalui Facebook dan aplikasi..............................................

No comments:

Post a Comment