Sunday, 26 November 2017

CAMERON HIGHLANDS - PM AKAN TENTUKAN CALON DENGAN SEMANGAT BN

Semalam berlangsung Konvensyen Pemuda myPPP di mana mereka telah memohon kepada Pengerusi BN Dato Sri Najib Razak supaya mempertimbangkan agar kerusi P078 diberikan kepada Tan Sri M Kayveas sebagai calon 'Boleh Menang' di tempat tersebut. Saranan tersebut disampaikan oleh Pemuda myPPP dihadapan YB Khairy Jamaluddin semalam dan mereka yakin jika Kayveas menjadi calon Cameron Highlands, kerusi tersebut akan dipertahankan dan majoriti 462 undi semasa PRU13 sewaktu di wakili G.Palanivel dari MIC (ketika itu) akan dipertingkatkan dan melepasi sasaran. Sebagai makluman G.Palanivel telah di pecat dari MIC pada 2015 dan beliau kekal sebagai ahli Parlimen (Bebas) yang menyokong Barisan Nasional.

Mengambil kira kerja kerja yang telah dilakukan Kayveas sejak 2015, Pemuda myPPP berpendapat Kayveas mampu mempertahankan kerusi tersebut di PRU14 akan datang. Bagaimanapun YB Khairy Jamaluddin yang merasmikan konvensyen tersebut tetap berpendirian hanya PM berhak menentukan calon yang memenuhi kriteria dan boleh memenangi kerusi P078.

Dalam perasmian Konvensyen myPPP Pahang, Menteri Besar Pahang Dato Sri DiRaja Adnan Yaakob telah menyatakan daripada 222 kerusi parlimen Malaysia pasti ada satu kerusi untuk myPPP. Kenyataan bersifat 'Political Language' ini menerima tepukan dan sorakan ahli myPPP Pahang yang berlangsung di SRJK (T) Karak.

Selain Kayveas, MIC turut mahu mempertahankan kerusi tersebut yang telah mereka menangi sejak PRU11. Dato Sivaaraj Chandran yang juga Ketua Pemuda MIC telah dilantik sebagai penyelaras MIC Parlimen Cameron Highlands sejak Jun 2017 dikatakan turut berminat menjadi calon di kawasan tersebut. Kedua dua mereka di lihat bersungguh melaksanakan pelbagai program di Tanah Rata dan mendekati pelbagai lapisan masyarakat termasuk Orang Asli. Namun demikian persoalan yang timbul, mengapa hanya Tanah Rata sedangkan Parlimen Cameron Highlands terdiri dari 2 DUN - i - Tanah Rata, ii - Jelai. Sampai bila kedua dua mereka hanya dikenali masyarakat Tanah Rata dan langsung tidak dikenali di Jelai?

Jika diteliti, Kayveas dan Sivaraaj bersungguh membuat 'kerja' dan persaingan sihat ini di terima baik masyarakat Tanah Rata. Mereka yang senang dengan kedua dua individu tidak menghampakan jika ada program dijalankan di tempat pelancongan tanah tinggi Pahang. Walau ada sedikit perselisihan yang wujud dan di tambah pula ada yang mengapi apikan keadaan namun ia dapat diselesaikan oleh kedua dua mereka dengan Semangat Barisan Nasional dan ini sebenarnya menunjukkan kekuatan sebenar BN di Cameron Highlands.

Kayveas seorang yang boleh dikatakan 'Otai' dalam politik sememangnya mempunyai personaliti mesra dan senang bergaul dengan penduduk Cameron manakala Sivaaraj yang lebih muda pula ada kelebihan tersendiri walau pengalaman politik tidak setanding Kayveas. Berdasarkan pengamatan kerjasama kedua ahli politik ini sebenarnya mampu membawa anjakan pradigma dalam ertikata politik dan jika kekuatan mereka digandingkan tidak mustahil bukan sahaja Parlimen Cameron dapat dipertahankan malah Dun Tanah Rata juga mampu dirampas daripada DAP dengan kerjasama seluruh jentera BN termasuk MCA dan Gerakan.

Setiap parti politik dalam BN boleh memohon kerusi untuk mereka tandingi tetapi perlu diingatkan keputusan akhir adalah hak Perdana Menteri berdasarkan pertimbangan teliti serta laporan yang di terima. Jadi tidak timbul masalah dengan Semangat Barisan Nasional, sesiapapun samada Kayveas atau Sivaaraj yang berjaya mendapat kepercayaan PM, sokongan tetap diberikan. Perlu diingatkan pengundi Melayu menguasai peratusan undian di P078 selain masyarakat Orang Asli dan sasaran mendapatkan undi perlu difokuskan tanpa mengenepikan masyarakat India dan Cina.

Kepada Kayveas dan Sivaaraj, suka penulis ingatkan Parlimen Cameron Highlands P078 bukan hanya ada di Tanah Rata tetapi Dun Jelai juga ada dalam sempadan Parlimen tersebut. Penulis berharap Ketua Bahagian Umno Cameron Highlands akan membuka ruang kepada Kayveas dan Sivaaraj untuk bermesra dengan pengundi Dun Jelai pula selepas ini.