Wednesday, 9 November 2016

ARIFF SABRI LEBIH TERUK DARI WAKIL BN - RAUB TOLAK DAP


SELEPAS MENANG, AHLI PARLIMEN DAP RAUB 'HILANG' DARI RADAR

Selepas DAP merampas kerusi Parlimen Raub dari Barisan Nasional, bandar kecil ini seakan 'mati' tanpa ada sebarang pembangunan mahupun majlis bersama rakyat Raub dianjurkan oleh Ahli Parlimen DAP Dato Ariff Sabri. Bukan sahaja bab bersama rakyat malah lebih teruk Ariff tidak pernah muncul di khalayak ramai walau semasa hari Pasar Minggu yang diadakan setiap Ahad di tengah bandar Raub. 

Beliau yang mengecam bekas ahli parlimen sebelumnya berikutan dakwaan oleh ahli parlimen Seremban mengenai perbelanjaan sebanyak RM5.2 juta untuk mempromosi dan menganjurkan sebanyak 12 acara dari tahun 2011 hingga 2012. Mungkin MP Seremban tidak tahu sepanjang Ng Yen Yen menjadi MP Raub, banyak promosi pelancongan serta program bersama rakyat telah dilakukan serta program turun padang yang Ariff tidak lakukan dari mula menduduki kerusi Raub hingga kini.

Mengapa MP Seremban itu tidak berani pertikai perbelanjaan yang dilakukan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang untuk acara sambutan Tahun Baru Cina di Melaka? Dari mana pula datangnya perbelanjaan Setiausaha Agung DAP itu yang mampu membawakan acara penuh warna warni ke Melaka dan bukan di Pulau Pinang sedangkan beliau Ahli Parlimen dan ADUN di Pulau Pinang? Sikap 'Double Standard' DAP ini sering mereka sorokkan dan hanya menuding kepada BN untuk menutup kesalahan sendiri. Beranikah Anthony Loke bertanya kepada Lim Kit Siang akan dakwaan bekas ahli DAP berkaitan dana RM1.2 billion dari pihak Zionis? Atau lebih mudah berapakah perbelanjaan sambutan 'Harijadi' Lim Kit Siang di salah sebuah hotel mewah di Pulau Pinang? Dari mana pula datangnya wang tersebut?

Raub yang merupakan antara tarikan pelancong luar untuk mengahbiskan masa menikmati panorama indah serta meneroka hutan semulajadi sebenarnya telah berada dalam kelas tersendiri dengan pembabitan pelancong saban tahun menerusi acara 'Bird Fest' di Fraser Hill. Bukan itu sahaja, Raub juga menawarkan satu pengalaman baru buat warga asing dengan kewujudan homestay di kampung kampung terpilih. Turut tersenarai dalam eko pelancongan Raub adalah air terjun semulajadi yang tidak ada di Parlimen Seremban.


Ariff yang mendakwa tidak nampak kesan dari acara yang telah dianjurkan BN selama ini sebenarnya tidak tahu pun kewujudan acara sebelum ini banyak memberi kesan kepada seluruh negara. Acara 'Berbasikal' misalnya dicetuskan dari program 'Bikeathon' di Raub dan fenomena ini kekal di seluruh negara apabila rakyat menyambut baik program sebegitu bagi beriadah bersama keluarga. Apa yang Ariff Sabri tahu? Beliau hanya tahu datang ceramah dan mengahsut rakyat menyatakan kerajaan BN Pahang tidak membela nasib rakyat sedangkan semasa Raub di landa banjir, muka beliau selaku MP Raub pun tidak kelihatan di pusat pemindahan.

Mungkin beliau berpendapat orang Raub boleh diperbodohkan sekali lagi pada PRU14 akan datang dengan bermodalkan isu isu nasional dan tiada satu pun agendanya untuk memajukan Raub. Rakyat Raub merungut apabila pejabat khidmat MP Raub seringkali di tutup dan bukan beliau sahaja sukar ditemui, malah ADUN Tras yang juga ahli DAP turut sukar di temui di Raub. Inikah yang DAP banggakan selama ini? Wakil mereka hanya pandai bercakap tetapi tiada inisiatif langsung untuk memajukan kawasan setempat dan akan menuding salah kepada kerajaan BN sahaja?

No comments:

Post a Comment