Wednesday, 25 May 2016

GST Dan Sistem Pilihanraya - ADUN DAP Bilut Jadi Bodoh?
Dalam sidang Dewan Undangan Negeri Pahang pada 24 Mei 2016, Adun Bilut dari Democratic Action Party (DAP) Chow Yu Hui cuba memutar belit kenyataan mengenai GST yang dilaksanakan di Malaysia sejak April 2105 apabila cuba mengaitkannya dengan sistem pilihanraya Malaysia. 

Soalan Yu Hui " (Jika) semua 160 negarayang mengamalkan GST mengamalkan pilihanraya yang bersih dan adil, mengapa Malaysia tidak amalkan?"

Beliau yang bertanya soalan itu selepas Dato Seri Shahiruddin Moin menyatakan pembangkang tidak pernah menyokong GST walau telah dilaksanakan di 160 negara di dunia. 

"saya cuma bersuara tentang sistem pilihanraya"  ujar Yu Hui apabila di temuramah portal rasmi DAP. Adun dari DAP yang sememangnya tidak fasih berbahasa Melayu walau di angkat menjadi wakil rakyat itu sepatutnya faham mengenai perkara yang disebutkan di dalam dewan mengenai GST dan ianya tiada kaitan dengan sistem pilihanraya Malaysia di mana DAP turut mengiktiraf sistem tersebut.

Sebagai bukti paling kukuh DAP yang turut memperakui keberkesanan sistem pilihanraya Malaysia ialah penubuhan kerajaan DAP di Pulau Pinang selepas mereka berjaya memperdayakan rakyat P.Pinang agar mengundi mereka dengan jaminan keselesaaan rakyat akan lebih terjamin di bawah DAP. Walau bagaimanapun perkara sebaliknya telah terjadi sejak DAP memerintah P.Pinang berikutan pembongkaran pelbagai skandal berkaitan DAP dan Setiausaha Agung DAP.

Speaker Dewan Undangan Negeri yang meminta agar Yu Hui menarik balik kenyataan tersebut bagaimanapun telah menggantung Adun Bilut apabila beliau enggan menarik balik kenyataannya semalam. Wakil pembangkang lain yang kononnya mahu menunjukkan solidariti kepada Yu Hui turut keluar dari Dewan sebagai tanda protes atas penggantungan Yu Hui.

Pembangkang di Pahang yang kini goyang kerana terdapat ura-ura peralihan sokongan dari pembangkang kepada BN cuba meraih simpati dari rakyat dengan mencari alasan yang boleh digunakan untuk memburukkan kerajaan namun hakikatnya mereka di dalam Pakatan Harapan tidak pernah bersatu.

Yu Hui sepatutnya faham perlaksanaan GST di Malaysia telah di terima pakai oleh kerajaan Pakatan Harapan sendiri dimana Menteri Besar Selangor dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengakui beliau tidak mampu menghapuskan GST di PBT masing masing begitu juga kerajaan P.Pinang di bawah pentadbiran DAP sendiri tidak memansuhkan GST di negeri tersebut.

Sistem pilihanraya yang dipersoalkan oleh Adun Bilut sebenarnya hanyalah retorik mereka dalam mencari jalan mudah untuk 'bercerita' kepada rakyat di kawasan yang di wakili bahawa mereka telah membawa suara rakyat sedangkan hakikat sebebnar kebanyakan Adun Pembangkang hanyalah makan 'gaji buta' dan tidak mempedulikan keperluan rakyat setempat. Aduan rakyat mengenai Adun pembangkang di Pahang yang tidak membantu rakyat mula diperkatakan apabila mereka kini mula beralih arah kepada wakil dari Barisan Nasional bagi meluahkan permasalahan di kawasan mereka.

DAP yang semakin terdesak mencari populariti kembali selepas kalah teruk dalam PRN Sarawak cuba memper'bodoh'kan rakyat Pahang tetapi mereka lupa bahawa rakyat Pahang sudah semakin bijak menilai ketidakmampuan DAP sebagai wakil rakyat dalam Pahang dan mereka bakal menghukum Adun DAP dalam PRU14.


No comments:

Post a Comment