Monday, 3 April 2017

SURAT TERBUKA KEPADA ADUN JELAI

SURAT TERBUKA KEPADA ADUN JELAI

Dato Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Selaku seorang yang sayangkan parti Umno, saya tidak mahu melihat kekalahan melanda parti hanya kerana ketidakpuasan akar umbi terhadap kepimpinan Umno Bahagian Cameron Highlands.

Apabila saya balik ke kawasan yang selama ini saya berkhidmat sepanjang 4 pru, saya dapati angin perubahan sokongan terhadap Umno CH semakin terhakis apabila timbul isi isu yang agak terpencil tetapi meninggalkan impak besar yang saya rasakan akan menggugat kedudukan Umno sendiri di Dun Jelai.

Saya tidak gusar dengan sokongan yang terhakis di saluran 4,5,6 tetapi saya teramat sukar menerima apabila pengundi dari salur 1,2 mengeluh mengenai beberapa hal dan ada antara mereka menyatakan tidak akan memberi sokongan lagi kepada Umno CH di masa akan datang. Apabila saya bertanya mengapa mengejutkan sekali jawapan yang diberikan jelas merujuk kepada Dato Seri selaku Ketua Bahagian merangkap ADUN Jelai. Keluhan mereka sukar nampak Dato turun ke Sg Koyan 2 dan adakala mereka terasa dipinggirkan oleh Dato amat mengejutkan saya. Mungkin nampak kecil tetapi impaknya apabila saya cuba buat kiraan matematik peringkat 'tadika' menggegar hati saya. Saya letak sebuah rumah ada 5 orang pengundi berpotensi memberi undi kepada Umno/BN didarabkan dengan 240 rumah maka jumlahnya agak besar jika mereka memilih untuk turut mempengaruhi anak anak merek supaya tidak memberi undi kepada BN/Umno.

Belum lagi keluhan kalangan ketua keluarga yang anak mereka tidak mendapat rumah di bawah PGBF yang di pohon serta keluhan anak muda yang tidak berpuashati dengan pengagihan rumah tersebut walaupun hakikatnya mereka sendiri yang mencabut undi. Tidak ketinggalan isu rumah yang kurang sempurna yang diberikan kepada mereka serta kegagalan Umno CH mengikuti arus anak muda yang mahukan perubahan selari dengan seruan Presiden Umno yang mahu parti diremajakan dengan perubahan perubahan membuka ruang kepada anak muda untuk bergiat lebih jauh dalam politik setempat.

Satu perkara yang mengejutkan saya apabila ada khabar bertiup 'Wahyu' sudah disampaikan kepada setiap cawangan Umno dalam Bahagian Cameron untuk mengusulkan agar menolak individu tertentu dari menjadi calon Parlimen Cameron Highlands. Benarkah perkara ini diarahkan oleh Bahagian? Siapa yang mengarahkannya?

Pada pandangan saya 'Titah Perintah' sebegini sudah agak ketinggalan serta menampakkan Umno CH akan menentang keputusan Presiden parti seandainya individu yang mereka arahkan untuk di tolak oleh semua cawangan di pilih Presiden sebagai calon selepas semua kriteria di ambil kira. Adakah benar dakwaan sudah ada arahan tertentu dikeluarkan kepada cawangan cawangan di Bahagian Cameron?

Saya melihat semua perjalanan politik sejak dari Sg Koyan bernaung di bawah Parlimen Lipis hinggalah Ahli Parlimen Cameron mencapai penggal ke - 3. Saya berharap dan saya mahukan kerusi BN dipertahankan demi menjamin kestabilan politik negara tetapi perkara perkara kecil memberi implikasi terhadap sokongan rakyat kepada Umno dan BN.

Saya tidak mempunyai kepentingan kepada mana mana pihak dan saya menegur demi menjamin kemenangan BN sekaligus membantu PM Najib mengekalkan kedudukan BN selaku pemerintah dan terus melaksanakan perancangan untuk Rakyat dan Negara. Itu lebih penting bagi saya selaku pengundi setia BN.

Yusman Zahari Zakaria
No Keahlian Umno 03644769
Sg Koyan 2

No comments:

Post a Comment